Obiective turistice din Romania Muntii Buzăului-Masivul Siriu -descriere traseu spre Lacul Vulturilor
The Buzău Mountains - Siriu Massif -Hiking trails - The Vultures Lake

   Descriere     Localitati    Alpinism
Pensiune agroturistică, amplasată într-o zonă pitorească, la 5 Km de Barajul Siriu si 2 Km de Cascada Pruncea.
Tel.: 0238513433 0745901449
Barajul Siriu înăltime 122 m., lungime coronament 570 m., construit din rocă, steril si miez din argilă, acesta a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 km. Lacul Vulturilor--harta drumurilor forestiere si trasee montane spre Lacul Vulturilor. Descriere traseu nr.1, Gura Bonţului-Gura Milea-Lacul Vulturilor.
Vila 14 Scaune Barajul Siriu Lacul Vulturilor

24 mai este data la care în anul 1909, au fost declarate în Suedia, primele noua parcuri nationale de pe continent. La propunerea Federatei EUROPARC din anul 1999, zonele protejate din Europa sărbătoresc 24 mai ca Ziua Europeană a Parcurilor lor, în ideea de a sensibiliza publicul în legătură cu importanta ariilor protejate. edop (60K)

24 mai 2013 - Ziua Europeană a Parcurilor Naturale - sărbătorită la Siriu
Actiunea a fost organizată de Pensiunea 14 Scaune Casoca, J.C.Zenit Cislau - Club montan în colaborare cu Consiliul Judetean Buzău si Primaria Siriu si a constat din :
Informare privind specii si habitate naturale in siturile de importanta comunitara ROSCI0229 Siriu ( Lacul Vulturilor ) si ROSCI0190 Penteleu Studierea si însusirea regulamentului referitor la ecoturism in siturile Siriu, respectiv Penteleu precum si o excursie in Rezervatia Siriu ( Lacul Vulturilor ).
   Între apele Buzău, Crasna si Siriu se găseste masivul Siriu cu cele doua vârfuri: Mălâia 1663 m. si Bocârnea 1657 m. <
Accesul în masivul Siriu se poate face din localitatile Siriu, Crasna, Bâsca Chiojd. Aveti mai jos descrierea traseului cu plecare din localitatea Siriu pe Valea Neagră.

14 Scaune Valea Neagra-Lacul Vultirilor

   -Pe partea estica a versantului Mălâia la altitudinea de 1420 m., în Muntii Siriu se găseste Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund. Un lac, două nume, două legende:
- Lacul Vulturilor -deoarece aici conform legendei, preluata de Alexandru Vlahuta în România pitorească: "aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îsi învată puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufasii regi ai înăltimilor."
- Lacul fără Fund -pentru că, spune legenda, un cioban si-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului si a plecat. După un an de peregrinări îsi regăseste bâta în apele Dunării si mistuit de dorul mioarelor si a locurilor natale se reîntoarce acasă.
vl.neagra (9K)
Siriu-Vl.Neagră
    De la Cabana 14 Scaune Siriu ne deplasăm cu autoturismul 12 km. până la coada lacului de acumulare Siriu (sat Gura Siriului), urmărind conturul lacului pe drumul national Buzău -Brasov.
După ce trecem de ultimul viaduct Stânca Tehărău părăsim drumul national, luănd-o la stănga pe lânga izvoarele termale, până la râul Buzău pe care-l traversăm pe puntea suspendată. Trecem pe lângă cabana Vl.Neagră, traversăm pârâul cu acelasi nume si continuăm să mergem pe drumul auto forestier, având grijă ca la prima intersectie să o luăm la dreapta.     După circa 15 minute ajungem la capătul drumului auto forestier , traversăm un izvor si o luăm din nou spre dreapta .Din acest punct începe urcusul si dacă urmărim cu atentie marcajul nu putem să iesim din traseu până în golul alpin Poarta Vânturilor, unde o deviatie oricât de mică a traseului poate să facă să ratăm tinta noastră finală Lacul Vulturilor.
Lacul Vulturilor iarna
    Traseul este de dificultate medie pe timp de vară si durează circa 3 ore. Pe timp de iarnă traseul poate deveni foarte periculos datorită diferentei de teperatură între punctul de plecare si cel final, a lipsei reperelor de orientare, a viscolului si troienelor. Fotografiile de mai sus cu peisaje de iarnă mi-au fost puse la dispozitie prin amabilitatea fam.prof. Chiriacescu de la Liceul Nehoiu.
Siriu-Lacul Vulturilor(Lacul fără Fund În imediata apropiere a Lacului este o cabană propriete Romsilva care nu este obligatoriu si deschisă. Ptr. cei mai antrenati, o ispită poate fi urcarea în continuare pe unul din vârfurile din vecinătate Mălâia sau Bocârnea.
Siriu - Vf. Bocârnea;     Grupul nostru de excursionisti
cioban (15K)ghizi (8K)
    Odată ajunsi pe malul lacului răsuflăm usurati. Apa căldută de pe marginea sudică a lacului unde adâncimea este de câtiva cm., ne face să mai înaintăm câtiva pasi. Doar atât, pentru că imediat ne dăm seama că ne înselasem amarnic,apa fiind rece ca gheata.Din când în când atentia ne este atrasă de plescăitul apei, datorat păstrăvului care sare după musculitele de deasupra apei.
Un versant stâncos din apropiere este singurul loc din Muntii Buzăului unde pot fi văzute capre negre ( conditia este să nu faceti nici un zgomot ), iar în cazul în care le-ati si văzut veti fi surprinsi de rapiditatea cu care ele au si dispărut sărind ca niste arcuri pe vârf de stânci.
   Cirezi de cai alergă fluturându-si coama în vânt, turmele de oi cu câini de strajă-n patru colturi par nemiscate si o liniste desăvârsită întreruptă pentru câteva clipe de fluieratul scurt al bacilor sau nechezatul armăsarilor care isi dispută întăietatea . Toate acestea le puteti vedea, auzi, trăi numai dacă vă luati rucsacul în spate si porniti la drum.
Orice descriere, orice fotografie este departe de măretia naturii văzute pe vârf de munte. Pornim spre casă usor marcati de un regret, căci părăsim aceste locuri ce par din altă lume.
            Dar sigur..., o să revenim !
Link-uri trasee din Muntii Buzăului
Vila 14 Scaune-Cantonul Silvic Tisa -Vârful Penteleu (Muntii Penteleu) descriere traseu
Vila 14 Scaune-Cascada Pruncea -Între Casoci- Golul Tehărăului (Muntii Podu Calului} descriere traseu
Harta drumurilor forestiere, trasee montane în masivele Podu Calului-Penteleu (Muntii Buzaului) harta
Harta drumurilor forestiere, trasee montane în masivele Siriu-Monteoru (Muntii Buzaului) harta
Director web, revista presei, anunturi gratuite, articole, forum
Copyright © 2002- Itinerar.ro - Toate drepturile rezervate - Obiective turistice din Romania sus (1K)Sus