Obiective turistice din Romania Muntii Buzăului-Masivul Podu Calului -Traseu Vf.Golul Tehărăului
The Buzau Mountains - Podu Calului Massif -Hiking trails-The Golul Teharaului Peak

Trasee        Descriere     Localităti    Alpinism
Având posibilitatea efectuării de excursii mai lungi spre Lacul Vulturilor, Vf. Penteleu sau mai scurte - Cascada Pruncea, Barajul Siriu Construit din roca, steril si miez din argila, a dus la formarea un lac cu lungimea de 11.5 km. Rezervatie naturală de tip geologic pe cca. 30 ha., fiind formati datorită eruptiilor de gaze din pamânt, care antreneză spre suprafată nămol si apă.
Vila 14 Scaune Barajul Siriu Vulcanii Noroiosi

    Situat între Bâsca Mare si Buzău, puternic fragmentat de apele care-l străbat, Podu Calului apare ca trei masive: Podu Calului, Tehărău si Hartagul, altitudini: Vf. Podu Calului 1440 m., Vf. Golul Tehărăului 1360 m.
Accesul spre Vf. Podu Calului se poate face din localitătiile Siriu si Gura Teghii, iar spre Vf. Golul Tehărăului din Siriu ( traseu descris în continuare )


    Golul Tehărăului 1360 m. al doilea vârf ca altitudine din masivul Podul Calului, dar ca piesaje poate fin trecut pe primul loc. Tocmai de aceea în anul 1916, Golul Tehărăului a fost unul din punctele de fortificatie al armatei române : transee, magazii de munitie săpate în pământ sunt si azi bine conservate.

   Plecăm de la Siriu Cabana 14 Scaune pe Valea Casocii, lăsând la dreapta pe rând intersectiile cu Trestia, Pruncea, Titilău până Între Casoci (locul unde se unesc pâraiele Casoca Lungă-dreapta si Casoca Tehărăului- stânga).
Ne continuăm drumul spre stânga, lăsăm încă o dată la dreapta drumul forestier Izvorul lui Ion si totodată autoturismul Dacia, multumiti că am scutit de mers pe jos o parte din drum.

   Valea îngustă de până aici a făcut ca soarele să fie mai scump la vedere, iar pădurea de foioase să cedeze locul celei de răsinoase. După o curbă amplă la stânga si apoi la dreapta cu o pantă mai mare, părăsim drumului forestier si facem stânga pe un drum de tractor, chiar în dreptul unui brad pe care este înscris marcajul turistic bandă rosie-lucru rar întâlnit în masivul Podu Calului. După o jumătate de oră de mers surprinzător apare vârful Penteleu, care predomină muntii din jur. De aici drumul face usor drepta printr-o pădure de foioase chiar pe creastă, si foarte repede (20 min.) ajungem în gol alpin.      De mai multi ani aici se stabileste pe timp de vară cu turma de oi nea Tin, gazda noastră de câte ori venim în plimbare. Asa că nu înainte de a ne înfrunta cu o bucată de cas dulce sau urdă proaspată, îl lăsăm pe nea Tin să ne explice despre vârfurile Bocârnea, Mălâia, Penteleu, Valea Hartagului, Valea Buzăului(Siriu) sau Poiana din Cale.

Link-uri trasee din Muntii Buzăului:
Reabilitarea traseelor turistice din Masivul Podu Calulu www.carpati.org - Jurnal remarcare traseu
Pensiunea 14 Scaune-Valea Neagra-Lacul Vulturilor (Muntii Siriu) descriere traseu
Pensiunea 14 Scaune-Cantonul Silvic Tisa -Vârful Penteleu (Muntii Penteleu) descriere traseu
Harta drumurilor forestiere în muntii Podu Calului-Penteleu harta
Harta drumurilor forestiere în muntii Monteoru-Siriu harta

Copyright © 2002-- Itinerar.ro - Toate drepturile rezervate - Obiective turistice din Romania sus (1K)Sus