Obiective turistice din Romania Trasee în Muntii Buzăului
Trasee        Descriere     Localitati    Alpinism Pensiune agroturistică, amplasată intr-o zonă pitorească, la 5 Km de Barajul Siriu si 2 Km de Cascada Pruncea.
Tel.: 0238520620 0745901449
Tulburi, albastre sau verzui, apele lacului Siriu incearcă să se pună în concordantă cu peisajele ce le înconjoară, si de fiecare dată nu poti spune că ... nu au reusit ! Marcaje turistice, trasee descrise, schita drumurilor forestiere în muntii Penteleu, Podu Calului   Pensiuni turistice -cele mai mici preturi de cazare.
Intrati in direct cu proprietarii de vile, pensiuni agroturistice
      Link-uri Vila 14 Scaune Barajul Siriu Muntii Buzăului Itinerar.ro
   Între apele Buzău, Crasna si Siriu se găseste masivul Siriu cu cele doua vârfuri: Mălâia 1663 m. si Bocârnea 1657 m.
Accesul în masivul Siriu se poate face din localitatile Siriu, Crasna, Bâsca Chiojd. Aveti mai jos descrierea traseului cu plecare din localitatea Siriu pe Valea Neagră.

   -Pe partea estica a versantului Mălâia la altitudinea de 1420 m., în Muntii Siriu se găseste Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund. Un lac, două nume, două legende:
- Lacul Vulturilor -deoarece aici conform legendei, preluata de Alexandru Vlahuta în România pitorească: "aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îsi învată puii sa zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufasii regi ai înăltimilor."
- Lacul fără Fund -pentru că, spune legenda, un cioban si-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului si a plecat. După un an de peregrinări îsi regăseste bâta în apele Dunării si mistuit de dorul mioarelor si a locurilor natale se reîntoarce acasă.
    De la Vila 14 Scaune ne deplasăm cu autoturismul 12 km. până la coada lacului de acumulare Siriu, urmărind conturul lacului pe drumul national Buzău -Brasov.
După ce trecem de ultimul viaduct Stânca Tehărău părăsim drumul national, luâd-o la stânga pe lânga izvoarele termale, până la râul Buzău pe care-l traversăm pe puntea suspendată. Trecem pe lângă cabana Vl.Neagră (foto stg.), traversăm pârâul cu acelasi nume si continuăm să mergem pe drumul auto forestier, având grijă ca la prima intersectie să o luăm la dreapta.
    După circa 15 minute ajungem la capătul drumului auto forestier , traversăm un izvor si o luăm din nou spre dreapta .Din acest punct începe urcusul si dacă urmărim cu atentie marcajul nu putem să iesim din traseu până în golul alpin Poarta Vânturilor, unde o deviatie oricât de mică a traseului poate să facă să ratăm tinta noastră finală Lacul Vulturilor.
    Traseul este de dificultate medie pe timp de vară si durează circa 3 ore. Pe timp de iarnă traseul poate deveni foarte periculos datorită diferentei de teperatură între punctul de plecare si cel final, a lipsei reperelor de orientare, a viscolului si troienelor. Fotografiile de mai sus cu peisaje de iarnă mi-au fost puse la dispozitie prin amabilitatea fam.prof. Chiriacescu de la Liceul Nehoiu.
In imediata apropiere a Lacului este o cabană propriete Romsilva care nu este obligatoriu si deschisă. Ptr. cei mai antrenati, o ispită poate fi urcarea în continuare pe unul din vârfurile din vecinătate Mălâia sau Bocârnea. (foto dr.)
Cei trei ghizi de la Vila 14 Scaune(foto stg.)

    Odată ajunsi pe malul lacului răsuflăm usurati. Apa căldută de pe marginea sudică a lacului unde adâncimea este de câtiva cm., ne face să mai înaintăm câtiva pasi. Doar atât, pentru că imediat ne dăm seama ca ne înselasem amarnic,apa fiind rece ca gheata.Din când în când atentia ne este atrasă de plescăitul apei, datorat păstrăvului care sare după musculitele de deasupra apei.
Un versant stâncos din apropiere este singurul loc din Muntii Buzăului unde pot fi văzute capre negre ( conditia este să nu faceti nici un zgomot ), iar în cazul în care le-ati si văzut veti fi surprinsi de rapiditatea cu care ele au si dispărut sărind ca niste arcuri pe vârf de stânci.
   Cirezi de cai alergă fluturându-si coama în vânt, turmele de oi cu câini de strajă-n patru colturi par nemiscate si o liniste desăvârsită întreruptă pentru câteva clipe de fluieratul scurt al bacilor sau nechezatul armăsarilor care isi disputa întâietatea .Toate acestea le puteti vedea, auzi, trăi numai dacă vă luati rucsacul în spate si porniti la drum.
Orice descriere, orice fotografie este departe de măretia naturii văzute pe vârf de munte. Pornim spre casă usor marcati de un regret, căci părăsim aceste locuri ce par din altă lume.
            Dar sigur..., o să revenim !
Link-uri trasee din Muntii Buzăului
Vila 14 Scaune-Cantonul Silvic Tisa -Vârful Penteleu (Muntii Penteleu)
Vila 14 Scaune-Cascada Pruncea -Intre Casoci- Golul Tehărăului (Muntii Podu Calului}
Schita drumurilor forestiere în muntii Podu Calului-Penteleu Director web, revista presei, anunturi gratuite, articole, forum
TOP66
Copyright © 2002-     Itinerar.ro - Toate drepturile rezervate - Obiective turistice din Romania Sus