Prezentarea muzeului este făcută de d-na prof. Nica Viorica



     Muzeul Chihlimbarului a fost construit de locuitorii din Colti în anul 1973. Clădirea ese asemănătoare unei case tărănesti cu trei nivele: demisol parter si etaj. Sunt amenajate numai parterul si etajul.
Parterul este compus din trei încăperi în care se află colectia de chihlimbar, colectiile de flori de mină, roci, fosile si pietre semipretioase. Tot aici se mai află documente privind exploatarea chihlimbarului, proprietatea asupra pământului, atestarea documentară a localitatii Colti, învătământul-cultura si istoria acestor meleaguri.

Colectia de chihlimbar este unică în tara noastră si printre putinele în lume. Ideia organizarii ei se datorează faptului că la Colti se găseste chihlimbar în sol, în strate dezvelite, la suprafată sau în adâncime. Această colectie este compusă din: roci cu chihlimbar, chihlimbar brut si prelucrat, unelte folosite la extragerea si prelucrarea chihlimbarului. Ca obiecte deosebite avem: o bucată de chihlimbar de 1785 grame, o altă bucată de chihlimbar de 1500 grame, obiecte din chihlimbar pe diferite nuante de culori, de la galben transparent până la negru opac, sau cu mai multe nuante de culori într-un singur obiect, un cercel din chihlimbar care are conservat în el o furnică (specialistii spun că furnica a trăit la Colti acum trezeci de milioane de ani), o bucată de chihlimbar sectionată care păstrează urme din scoarta copacului din care ca provenit răsina respectivă. Fosta mină de chihlimbar se află chiar lângă muzeu.
O importantă deosebită prezintă si celelalte colectii si documente.
La etaj se află o frumoasă si deosebită colectie de etnografie compusă din obiecte tărănesti vechi, donate de locuitori: război de tesut, stergare, lăzi de zestre, pieptăni pentru lână, pieptăni pentru cânepă, cofe, cric din lemn, opinci din lemn, etc.
Tot aici se află o colectie de batiste cusute cu multă migală si pricepere.

Turistul ajuns la Colti, nu trebuie să rateze vizitarea asezărilor rupestre Alunis, aflate la 6 Km. de centru comunei, în satul cu acelasi nume.
Biserica Alunis săpată în piatră de doi ciobani pe la anul 1274, atestată documentar la 1351, a fost schit de călugari până la 1871, iar de atunci este biserica satului.
-Hramul ei este la 29 August - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătoru

Pentru a ajunge la Colti urmati DN10 Buzău -Brasov, până în localitatea Pătârlagele, după care se parcurg pe drumul comunal 69 Valea Sibiciu-Colti 13 km.
In localitatea Colti există posibilitatea cazării la pensiunea agroturistică casa Nica - 11 locuri; tel 0238 522 555
    DN 10 Buzau-Brasov - Obiective turistice - Locuri cazare

Continuând drumul pe DN10 spre Siriu , puteti vizita Barajul Siriu sau să faceti traseele montane: Lacul Vulturilor (masivul Siriu), Vârful Penteleu(masivul Penteleu).
Muntii Buzăului - descriere,localitati acces, trasee montane, alpinism. Înăltime 122 m., lungime coronament 570 m., construit din rocă, steril si miez din argilă, a dus la formarea un lac cu lungimea de 11.5 km.
Muntii Buzăului Barajul Siriu

Pensiunea 14 ScauneLacul SiriuLacul Vulturilor
Pensiune turistică, amplasată într-o zonă pitorească, la 5 Km de Barajul Siriu si 2 Km de Cascada Pruncea.
Tel.: 0238503133 0745901449
Pe partea estică a versantului Mălâia la altitudinea de 1420 m., în Muntii Siriu se găseste Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund. Un lac, două nume, două legende...
Vila 14 Scaune Lacul Vulturilor

Găsiti pe www.itinerar.ro:     Obiective turistice     Statiuni Balneare
Pensiuni turistice:     Listă anunturi, link-uri     Index alfabetic localităti
www.itinerar.ro     --Cu noi mergi la sigur ! --        Adaugă site, anunt

Copyright © 2006-- Itinerar.ro - Toate drepturile rezervate - Obiective turistice din Romania sus (1K)Sus